Historia c/o Häringe Slott

Historia

Slottet och ägorna har haft många ägare sedan Viking Sote först gjorde anspråk på Häringehalvön kring år 1000. Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party, party, party.

Gustav Vasa ansåg sig har rätt till Häringe och lät 1525 uppföra ett varv samt la örlogsflottans bas här. Greve Gustav Horn ersatte 1657 träslottet med den stenbyggnad som står här än idag och många starka kvinnor, till exempel Agneta Horn och Agneta Wrede, har rakryggat och modigt styrt slottet efter det. Vissa av dem lyckades till och med trotsa samhället och gifta sig av kärlek!

På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger som lät installera kylskåp, bygga Sveriges första utomhuspool av olympiska mått (med en rutschkana från andra våningen), konstruera en bowlingbana och gräva en underjordisk tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden. När Torsten senare åtalades för förskingring sålde han slottet till sin bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron om att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det. Axel gav slottet till sin fru Marguerite med orden "Häringe is yours, baby!", utan en tanke på att någonsin ge tillbaka det till Kreuger. Paret Wenner-Gren fyllde Häringe med antika möbler, silverföremål, dyrbara vapen och exklusiva mattor. Slottsparken utsmyckades med statyer från Peru och Irland samt de nordiska gudarna avbilade i sandsten. Efter Axels död tömdes slottet på allt av värde (till och med hyllorna i vinkällaren försvann!). Så kräftkungen Olle Hartwig, ägare till Pandalus, köpte det tomt. Men genom ett idogt spårningsarbete kunde Olle och hans fru återställa slottet i sin forna glans, med gobelänger, tavlor och mycket annat som du ser här än idag.

1999 köptes Häringe Slott av familjen Ljungberg och införlivades i Jenny Ljungbergs företag c/o Hotels. Samtliga hotell inom gruppen är inrymda i underbara, historiska byggnader men erbjuder allt det som en kräsen gäst förväntar sig av ett modernt lyxhotell oavsett var i världen man råkar befinna sig. I c/o Hotels ingår, förutom c/o Häringe Slott även c/o Grythyttans Gästgivaregård, c/o Tammsvik Herrgård, c/o Krägga Herrgård, c/o Villa Mälargården och c/o The Maidstone in East Hampton, USA.

Vill du läsa den långa historien? Ladda ner den här!

c%2Fo%20H%C3%A4ringe%20Slott%20History
%tempC%°C %text%

BOKA HÄR